понеділок, 12 лютого 2018 р.

ЕтноЕкоАгроСадиба-Музей "Лялина Світлиця"

ЕтноЕкоАгроСадиба-Музей "Лялина Світлиця" – унікальний осередок народної кулінарії, весільних обрядодійств, українських старожитностей, а також єдиний в Україні і Світі приватний музей традиційної тканинної ляльки-мотанки. Затишне і оригінальне місце відпочинку для всієї Родини.

На території садиби розміщено дві старих хатинки: Лялина Світлиця (93 роки) і Хатинка Веселинка (104 роки). ЕтноЕкоАгроСадиба-Музей «Лялина Світлиця» розвивається у напрямках:
проведення майстер-класів:
мистецьких – із виготовлення ляльок-мотанок, мотузяних коників, різдвяних Дідухів, глиняних свищиків, гончарювання на гончарному крузі, прядіння;
гастрономічних  повсякденних – приготування борщиків у глиняних горщиках у печі (100 різновідів), приготування забутих полтавських страв у печі: шпундра з буряками, баб-шарпанина, каплун до соку, до софору курка, свиняча голова до хрону, котяче сало, вареників, кручеників, коржів, шуликів, а також мандриків і всяких пундиків; а також варьохи, запікани, тертухи….

гастрономічних святкових: весільних КОРОВАїв, медяників, житніх коників, шишок, Великодніх пасок, а також гастрономічний бренд, створений етнологом Оленою Щербань – качана каша;
організація екскурсій: Опішня-Диканька-Гоголево-Великі Сорочинці-Миргород-Полтава-Більськ
організація ЕтноДійства в особах «Стародавнє Полтавське Весілля»;
організація календарних обрядодій: Рідздвяна Коляда,
Меланка ходила Василька водила,
Колодію, Колодію – на тебе маю надію (Масниця, Сиропуст, Бабський тиждень),
Веснянки, Зелена неділенька,
День літнього Сонцестояння,
Ой на Івана, ой на Купала,
Маковея,
Покрови,
вечорниць, вечорниць празникових з Калитою,
Миколая,
Новоріччя.
авторського щорічного міжНАРОДНОГО гастрономічного фестивалю-квесту «Борщик у глиняному горщику»

ЕтноЕкоАгроСадиба-Музей «Лялина Світлиця» цікава насамперед для  тих, хто цінує тишу, любить еко і етно відпочинок,  хто хотів би цікаво із користю для загального інтелектуального розвитку організувати своє активне дозвілля. Це жива садиба-музей, експозиція якої налічує понад 1000 експонатів, зібраних в різних куточках України, є кілька інсталяцій у відкритому доступі і для гарних фото та відео. Вже існує прикмета: хто змотає в «Лялиній Світлиці» ляльку-мотанку, через рік в родині з’явиться малюк)))

Немає коментарів:

Дописати коментар