понеділок, 12 грудня 2016 р.

Андріївські вечорниці

13 грудня православні християни відзначають свято на честь святого апостола Андрія Первозванного. Водночас день Андрія був в народі великим зимовим молодіжним святом. Андрій – один із дванадцяти апостолів, який перший був покликаний Христом в його апостоли, тому в православній традиції й називається Первозваним. 
На Андрія жінки намагалися не пекти хліба, не шити і не прясти. 
В цей традиційно відбувалися празникові Андріївські вечорниці. 
Добрий вечір, господине,
Славна молодице,
Чули, що у цій хатині будуть вечорниці.
Вечорниці, вечорниці... чари вечорові...
Хто не був на вечорницях - не знає любові...

Вечорни́ці, досвітки, вечірки, вечорки, прядки, ходити в пряхи – одна з форм осінньо-зимових вечірніх розваг, що відбувались у хаті. На вечорницях дівчата в першу чергу пряли, рідше шили, ткали, вишивали. Хлопці теж рукотворили, а також оповідали казки, заважали дівчатам, танцювали. Разом вечеряли. Здавна зібрання молодих відбувалося на вечорницях, де поєднувалося дозвілля з роботою.
На Андрія дівчата зазвичай ворожили:"Дай, Андрію, знати, яку Долю ждати"....
Але головна особливість саме Андріївських вечорниць у тому, що під час відбувався обряд кусання Калити. Дівчата ворожили...
Одним із найбільш цікавих прийомів любовної магії приурочених до дня Андрія, було «засівання конопель». Пізно ввечері, коли темно, дівчина набирала в пелену насіння коноплі (інколи льону, маку, тощо). Виходила за хату, сіяла на снігу і приспівувала: 
Андрію, Андрію!
Конопельку сію;
Спідницею волочу,
Заміж вийти хочу.

Святий Андрію, конопельки сію - дай же, Боже, знати, з ким весілля грати...... Хто не був на справжніх Андріївських вечорницях - ЗАПРОШУЮ в ЕтноЕкоАгроСадибку "Лялина Світлиця". З повагою, Олена Щербань

Немає коментарів:

Дописати коментар