вторник, 26 апреля 2016 г.

Житні весільні коники (Полтавщина) Україна / Rye Wedding hoppers (Poltava) Ukraine

Різновид весільного обрядового печива, що забувається: КОНИКИ ЖИТНІ

Регіон поширення - Полтавщина, села Зіньківського району. 
Житні весільні коники пов'язані з українським традиційним весільним обрядом. Це самобутній звичай, поширений у Полтавщині ще навіть у першій половині ХХ століття. Нині житні коники на весіллях зустрічаються ВКРАЙ рідко, виготовляються в обмежених кількостях, зникають з гастрономічної української мапи - забулися традиції їх виготовлення і призначення, забулася рецептура. Але вони, поряд із шишками, медяниками є невід'ємною частиною місцевої традиції. Житні весільні коники подавали весільним гостям разом із шматком короваю. Коники символізують те, аби наречений і наречена в шлюбному житті гарцювали як коні - тобто були здоровими і роботящими. Цих коників ліпила старша свашка і повинна була наліпити їх багатенько, оскільки їх дарували парою. У деяких весільних піснях, зокрема полтавського регіону, вони згадані:
Cвашка-неліпашка,
Коників - не ліпила, 
Одного зліпила - та й того злупила
Житні весільні коники - більше символічний хлібний продукт, ніж страва.

Рецепт приготування тіста: 
на 50 чоловік - 2 кілограми житнього борошна, 1 літра води, 2 столових ложки кислого молока, 2 столових ложки цукру, дрібка солі.
Технологія приготування. Дуже туго вимісити тісто, тісто вимішувати важко, бо воно весь час всотує борошно.
Зліпити фігурки коників, проварити їх у підсолодженій воді, допоки, вони спливуть.
Спекти їх у духовці до світло-коричневого кольору.
В результаті коники виходять підсушеними, аж хрусткими.

Комментариев нет:

Отправить комментарий