понедельник, 4 апреля 2016 г.

Лекції Олени Щербань в Харківському історичному музеї імені Миколи Сумцова / Lectures Olena Shcherban in Kharkiv historical museum named after Nicholas Sumtsova

"Традиції слобожанського тістотворення: обрядові і повсякденні вироби з тіста"
В житті українців Хліб завжди займав особливе місце. Впродовж віків склалися своєрідні традиції випікання хлібів і хлібних виробів. Зокрема у слобожан, що мешкають у благодатному «хлібному» краї, віддавна витворилася своєособлива тістотворча культура. Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні тістотворчих традицій нашого краю, символізму хлібних виробів. Оскільки хліб супроводжував наших предків упродовж всього ЖИТТЯ — від народження до останньої межі, то до кожного родинного чи календарного свята/події в нашому регіоні випікали особливі його види. Відвідавши наш захід, Ви ознайомитеся із забутими технологією і рецептурою приготування слобожанських весільних короваїв, дивнів, верчів, шишок, медяників... а також «жайворонків», «різдвяного печива»... колись знаменитих, на усіх харківських і не тільки ярмарках, боромлянських бубликів, а ще слащонів, книшів.... Планується також обговореня докторської дисертації «Хліб в обрядах і піснях» відомого етнографа Миколи Федоровича Сумцова, написаної з метою дослідження обрядового використання хліба в різних його виявах, пов’язані з ним пісні і визначення його релігійно-міфічного і побутово-юридичного значення. Наприкінці Вам буде запропоновано майстер-клас із виготовлення традиційних весняних жайворонків із тіста, якими колись наші прадідусі-прабабусі закликали ВЕСНУ. Проводить етнолог, к.і.н., Олена Щербань

Комментариев нет:

Отправить комментарий