четверг, 28 апреля 2016 г.

Родинний рецепт Великодньої паски / Family Easter cakes recipe

Дорогі Друзі!! На Ваші численні прохання
Мій родинний рецепт паски: 
починати потрібно зранку, щоб тісто дуже добре висходилося. Швидко у даному разі не вийде. Тут нічого швидити (згадалося, як колись моя Бабуся Марія казала). Рецепт - "щедрий", тобто тіста вийде - багато-багато. Якщо пектимете в духовці - разів чотири будете пекти.... морочливо.... в печі хатній - легше. О 6 ранку "підбила" - це означає, що розчала вчиняти тісто на паску (бажано в глиняній макітрі, але величенького розміру, хоча б літрів на 10): 200 грамів живих дріжджів, 2 літри топленого (аж червоного) молочка (тепленького), дрібку цукру, борошна, щоб ріденьке було). Через годину - " учинила" (додала 40!!!!! збитих з двома літрами цукру яєць), вимішала, залишила сходити на 1,5 години (тісто сходе до 8.30), тоді - вимішую 40 хвилин - дуже важко. Додаючи постійно борошна. щоб тісто було майже тугеньке, але не "затовчіть" його борошно!!!! Залишаємо тісто в спокої ще на 1,5 години (тістечко в макітрі, макітра - в теплі, накрита рушничком, періодично ніжно повертаємо макітру з тістом для рівномірного розподілу тепла). Після цього додаємо в тістечко ванільний цукор - дві пачечки, 250 грамів м'якого масла, 200 грамів домашніх (жирних і густих) вершків і родзинок - скільки хочете, можна 200 грамів, можна й 400.. Вимішуємо знову. Лишаємо підійти ще на 1 годину. Потім швиденько виробляємо колобки з тіста по розміру Ваших пасківників. Слідкуємо, аби родзинки не потрапили на верх паски - погорять - і не буде ніякого виду. Якщо форми для паски глиняні, як були в моєї бабусі, і в мене тепер - щедро змащуємо форми смальцем. Щедро!!! ставимо в тепле місце форми - тісто знов підходе. Тим часом у Вашій кухні, хаті - тепленько - ВСІМ і ВАМ, і ВАШІЙ РОДИНІ і Тістечкові. Перед випіканням встромляємо по центру пасочки шматочки свяченої вербички. І не виймаємо до тих пір вербичку, доки не будемо краяти пасочку. Час випікання залежить від розміру пасочок - це вже від Вашої печі-духовки залежить і від Вас. Увесь час потрібно бути присутньою і під час випікання паски - час від часу зазирати в духовку, повертати - аби пропікалися рівномірно. Багато чого залежатиме не тільки від Ваших здібностей роботи з тістом, але ще й від якості обраних Вами інгредієнтів. З власного досвіду, і досвіду досвідчених у цих тістотворчих справах господинь знаю, що різна якість дріжджів, особливо борошна, яєць!!! - має велике значення. Пасочки спеклися - діставайте їх з форми і по-гарячому щедро мажте (діти так люблять згризати вершечки) вершечки пасочок збитими яєчними білками з цукром. 1 білок - 100 грамів цукру (чи пудри), ваніль.
Елена Прекрасная Дякую!!! Це дуже цікаво. Бо в моєї родині я, можно казати, перша господиня, що пече паски на Великдень. Маю власний рецепт, звісно. Але він з "Книги о вкусной и здоровой пищи". Та за багато років вже нібито мій власний. А так хотілось би, щоб бабуся поділилася таким рецептом, як ваш. Щоб з усіма таємницями з глибин роду. Дякую вам ще раз! В мене вже тісто в "макітрі". Наступного року обіцяю спробувати ваш рецепт.

Комментариев нет:

Отправить комментарий