понеділок, 15 лютого 2016 р.

Традиції святкування Масниці / The tradition of celebrating Pancake Day

Вже скоро прийде й Колодій (Масниця, Сирна неділя, Бабський тиждень)
"Масляна масляна, яка ти мала! Якби тебе сім неділь, а посту – одна"!.
Масляна чи Колодій – давнє старослов’янське свято, ритуал проводів зими і зустрічі весни. В цьому році ми щодня їстимемо вареники з 7 по 13 березня.З маслом – вареники доведуть, що і хліба не дадуть!!
За традицією цей сирно-масляний тиждень гуляють смачно і весело, бо інакше - на весь рік нудьга нападе. Тож ми вже готуємося святкувати Сиропусний тиждень по-українськи: варити смачні, повнясті сиром, облиті маслом вареники, сирники, мандрики, млинці... їсти впродовж цього тижня годиться часто і багато саме таких страв, м'ясних страв - не можна. Все їдять, що наготували. А що не з’їли – сусідам роздають, «Хоч пузо роздайсь, а Божий дар не останьсь».
Кожен день цього тижня- МАСЛЯНИЙ, а значить - святковий! Тож у масляний понеділок - в'язатимемо Колодку, пеленатимемо її, продаватимемо....
у масляний вівторок - "Заграш" - молодь веселитиметься, гратиме в "кістки" („Попади кісткою Зимі-бабі с ніс, Щоб її нечистий в ліс заніс”), "картошку", "ойра", "в козла" ("Як піду я козла, у козла
А за мною три посла – три посла...").....
масляна середа - ласунка - дитячі веселощі і пустощі, «зимо, зимо розгуляй, до наступного року прощай"
в масляний четвер визначимо "удалуху" - "Вмій приготувати та ще й подати».
у масляну п'ятницю - тещин день, «млинець для зятя» спече теща, але й частуватиме зять тещу, до речі, чи знаєте, ВИ, ЩО сьогодні мусить зробити зять, щоб у тещі щоки блищали???
Масляна субота - невістчин день, свекруха їсти готує, а невістка співатиме зі свекорком.
Масляна Неділя - найвеселіший день сирно-масляного тижня, наприкінці спалимо опудало Зими.
А як Ви готуєтеся?

Немає коментарів:

Дописати коментар