середу, 29 квітня 2015 р.

З народних традицій / From folk traditions

Дещо про Великий піст:
Четвертий тиждень Великого посту називали "середохресним" - в середу на цьому тижні сіяли мак, щоб не червивий був і печуть хлібні "хрести", один з яких засушували і берегли до посівної. 
П"ятий тиждень звали "похвальним" - найтепліший з усіх тижнів великого посту.
Шостий тиждень - "вербний" і найхолодніший. "Як прийде вербич, так кожух і свиту наліч" (надінь).
Сьомий тиждень - "страшна неділя" - строгий піст.
Коли пекли паски, смажили порося і фарбували яйця, існував звичай в Слобожанщині, як тількино паски посаджали в піч і "загнітять" їх свяченою вербою, господині ішли і сіяли розсаду - "щоб капуста була здорова, як паска". Паски в печі прикривали хусткою, яку зберігали і використовували для підкурювання від бешихи (рожі).

Немає коментарів:

Дописати коментар