понеділок, 6 квітня 2015 р.

Вареники по-полтавськи / Dumplings in Poltava

Вареники по-полтавськи 
Вареники - знакова страва для Полтавщини, полтавців. "Варенички у сметані - страва не звичайна, для обіду. для вечері і для чарування..." - співала Раїса Кириченко у відомій пісні. Вареники наші полтавські, повірте, знамениті в усьому світі. Такі пухкі, білі, повнісінькі ВАРЕНИКИ варять лише в нас, у Полтавщині. І саме ВАРЕНИКИ - а не варенички маніпусінькі. Справжній вареник по-полтавськи - розміром з кулак, не менший. Щоб з"їв два-три - і наївся... І ще, готувати полтавські вареники слід на пару - тільки тоді вони дійсно "як пух та дух, як пуховочка...".
Сьогодні навіть у нашому регіоні спостерігаємо такий симбіоз "вареничної" технології приготування,таку суміш способів їх варіння, що годі й розібратися: справжні вареники це ті, що приготовані на пару, чи це ті, що у воді... Спробуємо розібратися. Поєднує ці способи приготування використання пшеничного борошна і ліплення вареників руками. Сучасні полтавські господині, ті, що й досі, традиційно готують вдома вареники "від А до Я" замішують (вручну!!!) переважно два види тіста: перший, на воді (борошно, вода, яйце, дрібка солі), тісто тоненько розкачують, начиняють чи солоною начинкою, чи солодкою (варене м"ясце, потрібка, картопелька, сир, капуста, вишні, полуниці, смородина, абрикоси...) і варять варенички в киплячому окропі 5-7 хвилин. Ці варенички як правило ліплять невеликого розміру, приміром, з мале куряче яйце. Другий спосіб, як на мене, "характерніший" для Полтавщини: пів-літри холодного кисляку, 1 яйце, 1 чайна ложка соди, дрібка соди і пшеничного борошна склянок зо три. Замісити м"якеньке!!! тісто. З нього - готуються "варяниці". Формуємо качалочку з тіста, відщипуємо (можна відрізати) шматочки тіста і щедро начиняємо їх. Варити ці вареники слід виключно на пару 5-7 хвилин. Готові вареники викладаємо в макітерку, приправляємо маслом чи засмаженою на олії до золотавого кольору цибулею і подаємо до сметани. Вареники з такого тіста варять і в киплячому окропі (Лубенщина) теж 5-6 хвилин.
А ще поширився в Полтавщині (Західна традиція) спосіб приготування тіста для вареників на дріжджах.

1 коментар:

  1. На Поліссі теж "справжні" вареники, очевидно, величенькі (і, мабуть, всюди :) ). Ось відео : https://www.youtube.com/watch?v=x0zAB7pKvs4

    ВідповістиВидалити