понеділок, 5 січня 2015 р.

Олексій Іваницький / Oleksij Іvanitsky

Харків і харків'яни XIX-го сторіччя у кадрах харківського фотографа Олексія Іваницького 


Янголята з ясними очима та молоді панни з пухнастиками були улюбленими моделями великого фотографа Іваницького. Він був одним з найкращих. Імператори жалували його маєтностями та діамантами. Але чи було то аж таким страшним злочином, щоб розстріляти? Олексій Іваницький потрапив у хорошу кoмпанію.  Він народився у 1855 році, і його товаришами по життю стали однолітки – історик Дмитро Яворницький та художник Сергій Васильківський.
Із Дмитром Яворницьким у Іваницького було багато спільного: вони обидва походили із досить давніх, але зубожілих шляхетських родів, і окрім ім’я та здібностей іншого статку не мали – Д’Артаньяни свого часу. З Сергієм Васильківським Іваницький познайомився іще в Другій харківській гімназії. Але на відміну від однокласника, Іваницький її не закінчив – у родини просто не вистачило грошей. Чотири класи гімназії, ані грошей, ані зв’язків – прекрасний злітний майданчик до вершин та слави. Іваницький зробив себе сам. Щоправда, загальноімперській славі він був зобов’язаний загадковій катастрофі під Харковом, але "опинитися у потрібний час у потрібному місці" для слави було б замало, якби не було таланту.
До фото: Справжню загальноімперську славу Іваницькому принесла серія фотографій катастрофи в Борках, під Харковом 17 жовтня 1888 року.
http://www.istpravda.com.ua/articles/2010/11/17/4882/

Немає коментарів:

Дописати коментар