середу, 3 грудня 2014 р.

http://exo.in.ua/?page=new&id=28396

Куди подівся музей селянського побуту і архітектури під відкритим небом у Диканці? (фото)

Куди подівся музей селянського побуту і архітектури під відкритим небом у Диканці?
А чи знаєте ви, що у Диканці з 1972 року діяв музей селянського побуту і архітектури під відкритим небом? Він був розташований на околиці селища, біля Миколаївської церкви.
В часи перебудо­ви від залишеного без догляду музею залишився лише вітряк. Нині це єдиний на всю територію Диканського району млин-вітряк, взятий на облік як пам'ятка історії та культури.
Млини-вітряки були поширені на селі у дореволюційний період з глибокої давнини, в смт. Диканьці, на Чигрівці, лише у князя Кочубея, на вигоні їх на­лічувалося 22. Багато вітряків працю­вало до 1941 р. Один із таких млинів був споруджений відразу ж після Вели­кої Вітчизняної війни 1941 - 1945 рр. на південній околиці с. Жадани місце­вим майстром. І вже за рішенням районної організації Українського Товариства охорони пам’яток історії та культури, вітряк був перенесений із с. Жадани на нове міс­це і входив до складу музейного комп­лексу. Був діючий, чотирикрилий, з поворотним кругом.
У 1986 р. проводилися ремонтні ро­боти. Через дію часу та атмосферних опадів дерев’яна конструкція споруди отримала невеликий ухил.
За матеріалами: Звід пам’яток історії та культури України: Полтавська область. Диканський район [Текст] = Register of Monuments of History and Culture of Ukraine: Poltava Region. Dikanka district/ [упорядн., наук. ред. В.О. Мокляк]; автори статей: В.А. Андрієць, В.М. Бака, Т.А. Бобровський та ін. — Полтава: ТОВ «АСМІ», 2011.-360 с., іл. (ISBN 978-966-182-176-6)

Немає коментарів:

Дописати коментар