середу, 26 листопада 2014 р.

Полтавський осередок сільського зеленого туризму / Poltava cell rural green tourism

Полтавщина - розвинений осередок сільського зеленого туризму в майбутньому

На сьогодні в Україні, зокрема в Полтавщині, склалися надзвичайно сприятливі умови для розвитку сільського зеленого туризму. Наш регіон має для цього всі можливості - природно-кліматичні, розвинений агросектор (а це екологічна продукція), гостинність місцевих жителів, розкішні народні традиції і ще - відсутність конкуренції! Так, саме сьогодні потрібно розвиватися в напрямку сільського зеленого туризму, оскільки вже й на державному рівні піднімаються (хоч і споквола) ці питання. Реально в полтавському регіоні діє до десятка зелених садиб.... На жаль... На всю Полтавщину!!! На сайті "Полтавщина туристична", до якого має стосунок і Департамент інфраструктури та туризму ПОДА http://poltava-tour.gov.ua/…/sadibi-silskogo-zelenogo-turiz… подано список із понад 70 "садиб", у переліку якого - сауни, кафе, гостьові будинки - але аж ніяк не садиби сільського зеленого туризму. Тож конкуренції боятися поки що не потрібно, хоча найближчими роками, на мою думку, ситуація ІСТОТНО зміниться. Гості-відвідувачі - так, спочатку їх буде небагато, але з часом - все залежатиме від форми і виду зеленого відпочинку, яку ВИ самі ж і зможете запронувати відпочиваючим. Краще працюєте, вірніше - креативніше - більше матимете гостей (наведу за приклад колегу з Чернігівщини, власника "Андріївських озер").
В сучасних економічно складних умовах особисто я ризикувала б створювати зелену садибу.
2. З приводу "вільних ніш" - я уявляю успішний зелений туризм у Полтавщині у формі ЕТНічних садиб, ЕТНічної кухні, ЕТНічного відпочинку. Ваша садиба матиме успіх, якщо вигідно вирізнятиметься серед інших саме місцевим ЕТНічним колоритом. Хатинка Котолевська, Хатинка Глобинська, Хатинка Оржицька, Хатинка Мачухівська, Хатинка Лубенська, Хатинка Миргородська, Хатинка Опішнянська, Хатинка Зіньківська - тільки МІСЦЕВИМИ "ЕТНофішками" (за приклад наведу музей під відкритим небом "Мамаєву Слободу") Ви завоюєте успіх у туриста. Сучасний турист - це переважно міський житель, який не тільки хоче відпочити від міської суєти, смачно поїсти, активно провести час (піші прогулянки лісом, полем, велоподорожі), але й посмакуватити МІСЦЕВИМИ ТРАДИЦІЯМИ гостинності: ремесла-промисли, цікаві старожили, обряди - тож роботи - не початий край. Це ВСЕ багатство ще не розкручене!
З приводу матеріальних засобів - звісно, що якщо є мільйон гривень "на розкрутку" - легше починати. Але я зараз хочу звернутися саме до тих, хто має свою, або бабусину, або можливість недорого придбати хатинку в селі - і своїми руками і потом і горбом на спині, бажано разом з родичами, помаленьку-потихеньку створювати і працювати - і рідніше воно все буде... і знаю багатьох сьогодні успішних власників садиб, що починалии з "нічого". Головне - бажання!!!!!!!! Як би банально це не звучало.
3. Для розкрутки зеленої садиби в Полтавщині потрібно не менше трьох років: всі три роки - будуємось, створюємось, але приймаємо гостей, перший рік - найважчий, бо досвіду немає, на другий рік - ще важче, бо є досвід, на третій рік - вже дивись і перші гості першого року знов приїхали... Все залежатиме від Вашої працездатності і сили духу. Буде важко спочатку, але вже є з кого брати приклад, переймати досвід (за приклад наведу "Старий Хутір" і "Лялину Світлицю" в Опішні, а також садибки у Диканьці, зокрема "У Миколи над яром")!!
4. Складнощів на цьому шляху буде багато - і відсутність досвіду, і заздрість сусідів навіть, і відсутність партнерів, і місцева влада має ж звикнути до Вашої бурхливої діяльності і незнання правового поля, яке, до речі, захищає власника сільської зеленої садиби, наприклад, законом "Про особисте селянське господарство". На перших порах приймання і обслуговування відпочиваючих відбуватиметься на базі існуючого житлового фонду. ГОЛОВНЕ - працюйте собі в задоволення і для Людей.
Як і в усіх сферах діяльності, в нашій царині важливо «іти в ногу з часом». І в цьому важливу роль відіграють зустрічі з однодумцями, партнерами, які як ніхто розуміє специфіку діяльності в сфері сільського зеленого туризму. Легше стає працювати, коли знайомимося з такими ж ентузіастами як і ми самі з інших областей України. А в цьому дуже допомагає Всеукраїнська спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму.http://www.greentour.com.ua/ukrainian.
Кілька практичних порад, яких не вистачало «на початку нашого початку»: Не боятися. Вчитися перетворювати проблеми на можливості. Вчитися. Вчитися. Вдосконалюватися. Набиратися досвіду, навичок, мудрощів. Допомагати розвиватися іншим у районі. Важливе місце у нашій сфері займає креатив. До того ж у найширшому розумінні цього слова. Будьте креативними!
Як би Ви не називали сферу праці, пов’язану з туристами і селом із усіма його принадами (сільський зелений туризм, агротуризм, екоагротуризм, гостинний туризм), найважливіше завжди пам’ятати, що працювати доведеться з ЛЮДЬМИ (як правило, незнайомими)! Тож якщо Ви вільно із задоволенням спілкуєтеся, завжди радієте гостям, здатні на компроміси, відповідальні, активні, ініціативні, життєдіяльні, творчі, невтомні – екоагротуристична сфера може стати не лише хобі але і Вашим Бізнесом. Головне – не бійтеся починати, Вас є кому підтримати.
З повагою, Олена-Олімпіада Щербань - автор ідеї, ініціатор створення, фундатор та організатор Першого в Україні салону-студії - зелена садиба «Лялина Світлиця», що функціонує з 2010 року в Опішні (Полтавщина),представник Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні у Полтавській області (липень 2014 р.), етнолог, провідний популяризатор традиційної культури Полтавщини, кандидат історичних наук (066 18 45 061).

1 коментар:

  1. Наверное, мы живем в разных мирах - три! года!?? на раскрутку??? А кушать что, простите, семью кормить?

    ВідповістиВидалити