неділю, 17 серпня 2014 р.

http://www.volynpost.com/walls/2143-festyval-borschu-u-lucku-foto

Фестиваль борщу у Луцьку. ФОТО

Найпопулярніша перша страва на Україні - борщ. Слово «борщ» походить від старослов'янського «б'рщь» (буряк). Цей овоч є обов'язковою складовою частиною всіх борщів. Він дає смак і забарвлення. 
Це традиційна українська страва, яку їли бодай не щодня та подавали і на вечорницях і на весіллі. Добре приготовлений у печі борщ не приїдався, а другого дня був навіть смачнішим ніж першого.
На Поліссі борщ здавна вважався символом сім'ї. Адже усі інгредієнти, мліючи у глиняному горщику, передають свої смаки одне одному, і стають ніби одним цілим. Віддаючи - збагачуємось, чи не це філософія справжньої міцної родини.
Перш ніж подати на стіл - господиня «затирала» борщ, тобо розтовкувала у ковганці внутрішній жир з сіллю та часником.
У гарній хаті борщ подавали гарячим, та таким, щоб з нього ще пара йшла. Українці вірили що то не просто пара, а духи предків, що відійшли у світ інший, а нині завітали щоб допомагати нам. Подати гостю борщ без пари, або й зовсім холодним - вважалося за неповагу.
У давні часи м'ясо у борщі можна було зустріти лише на великі свята, бо свиней часто не кололи. Борщ готували з капустою, буряком, морквою, петрушкою, а з другої половини ХІХ ст. - з картоплею. В борщ додавали як власне буряк, так і буряковий квас, для кислоти давали сироватку або маслянку і коли подавали на стіл у визначні дні - приправляли сметаною. Для гостроти смаку давали червоного перцю. Борщ готували з квасолею, додавали у нього підсмажене борошно, пшоняну чи гречну каші, галушки. на заході борщ готували дуже рідким, тільки з буряка, без капусти чи картоплі, приправляючи зажаркою, а для кислоти давали вишневий чи яблучний сік.

Немає коментарів:

Дописати коментар