неділю, 17 серпня 2014 р.

До теми "Глиняний посу у традиційній культурі харчування українців" /



Глиняний посуд ставлять у мікрохвильову піч

2 Коментувати http://gazeta.ua/articles/hata-newspaper/_glinyanij-posud-stavlyat-u-mikrohvilovu-pich/169903#comments
— Мені навіть чудно, щоб у мене на кухні був якийсь посуд інший, а не глиняний, — каже 61-річна полтавка Леоніда Тихонова. Жінка переконує, що в керамічному посуді їжа смачніша.
На кухонному столі поруч із газовою плитою стоять кілька горщиків, дві полив"яні миски. Сіль — у глиняній сільничці. Яйця складені в глечик.
Пропонує випити кави.
— Я каву варю тільки в керамічній турці, а п"ю з глиняних горнят. Крутить у руках невелику чашку. — Каву треба потрошку сьорбати, щоб смак чути, а глина добре тепло береже, — розповідає господиня.

Леоніда Тихонова каже: базарне молоко та сметану відразу переливає до глечиків. І не скисає, і запахи в холодильнику не так вбирає. Жінка має полив"яний та димлений посуд (непокритий глазур"ю. — "ГПУ").
— Я вам рецепт борщу розкажу, — диктує. — Мию всі продукти, що на борщ, і складаю до великого глиняного горщика. Заливаю водою, засипаю спеції та накриваю кришкою. Ставлю в духовку і дві години не чіпаю. Борщ умліває. Така смакота, — прицмокує. — А жаркоє яке добре, — усміхається.
Зауважує, що димлений посуд миючими засобами мити не бажано. Він вбирає хімічні речовини, а полив"яному нічого не зробиться.
Полтавські гончарі кажуть, що зараз мода на глиняний посуд.
— Раніше брали декоративні мисочки полив"яні, що нічим від фабричних тарілок не відрізнялися, а зараз вже екзотики хочуть, — розповідає 42-річна полтавська керамісткаЛариса Тихонова. — Є такі люди, що цілі набори посуду на кухню купують. Я в Києві на Андріївському узвозі торгувала. Підійшла сім"я і купила тарілки, макітри, горнятка, глечики. Через рік знову приїхала. Дивлюся, ці люди до мене йдуть. Подумала, що, певно, посуд не сподобався, а вони сказали, що хочуть чайничка докупити.
Керамісти Андрій Собянін, 29 років, та Андрій Логвиненко, 21 рік, в один голос переконують, що глиняний посуд екологічно чистий. Логвиненко каже, що готувати страви краще у димленому. А Собянін зауважує: зате полив"яний посуд мити простіше.
Лариса Тихонова говорить, що наші предки дуже мудрі були, що таким посудом користувалися.
— Молоко не кисне — раз, — загинає пальця. — Глечики зберігають холод, — продовжує перераховувати. — Мікробів знищують. У глиняному посуді їжа не пліснявіє, не пригорає. Можна і в духовці, і в мікрохвильовці, і на вогнищі готувати. Ми раз на рибалку поїхали, кави схотіли. То чайник глиняний просто у вогонь поставили. Нічого йому не було, тільки почорнів, — згадує керамістка.
Гончарі розповідають, що інколи покупці хочуть якихось витребеньок. Глиняні пляшки, в яких два напої одночасно можна тримати. Але таке робити не всі вміють. Виготовляють глиняні сковорідки на ніжках, але більше на виставку чи для себе. Замовляють глиняні горщики, в яких зберігають ковбаси, залиті смальцем, квашені овочі.
— Керамічний надтріснутий посуд можна врятувати. Тріщинку поливають молоком та нагрівають у духовці, — радить Лариса Тихонова.



Скільки коштує керамічний посуд, грн

Тарілка    10–15
Глечик    30–50
Горня    10–20
Макітра    30–50
Горщик    30–40
Келих для вина    20

Немає коментарів:

Дописати коментар