середу, 27 серпня 2014 р.

http://www.dolesko.com/spip.php?article643

НАЙГОЛОВНІШЕ

Борщик у глиняному горщику

21-08-2014
Автор: Лукашук Марія
З часів моїх перших кулінарних спроб, згадується одна татова повчальна розповідь: «Найперша і найголовніша страва, яку має вміти готувати кожна жінка – це борщ. Один мій знайомий навіть одружився на дівчині, яка готувала цю страву найсмачніше зі всіх, що він куштував».

Звучало це трохи нереально, але я все ж почала вчитись готувати борщ за родинним рецептом, а раптом мені теж так пощастить.
Прабабуся розповідала, що колись її мама готувала цю страву у справжній печі ще й у глиняному горщику. З тих пір, минуло багато часу і сучасних господинь є чарівні плити, які не потребують розпалення дровами і каструлі із нержавіючої сталі, які навіть моя мама ні на що не проміняє.
За бабусиними розповідями, один запах борщу її дитинства змушував покидати ігри і бігти до рідної хати, щоб поласувати улюбленою стравою. Ділившись спогадами, прабабуся задоволено посміхалась і додавала: «То був чарівний борщ!»
Як же мені хотілося теж покуштувати того борщику! Але основних компонентів, що робили цю страву
особливою, вже давно немає…
Уявіть мою радість, коли Олександр Куденець, засновник Гостиного двору "Старий хутір", разом із своєю красунею-дружиною Мариною, запросив нас, як представників Центру Української Культури та Мистецтва, до Опішні на Перший Всеукраїнський гастрономічний фестиваль із заманливою назвою «Борщик у глиняному горщику». Датою для цього дійства було обрано 16 серпня 2014 року, а місце проведення Гостинний двір «Старий хутір» та Салон-студія «Лялина світлиця».
Організували свято Громадська організація «Туристичне Село Полтавщини» (в рамках проекту «Відродження Українських кулінарних традицій») за підтримки нашого Центру.
Ми, як істинні цінителі цієї страви, підготувались: цілу дорогу майже нічого не їли, адже на фестивалі чотири господині-учасниці із Зіньківського району готували по три різновиди борщу: пісний, із м’ясом та особливий. Це аж 12 різновидів улюбленої страви! Масштаби нашого щастя можете собі уявити! За умовами фестивалю, жінки готували борщ у глиняних горщиках, у «варистих» печах і тільки з екологічних продуктів.
У день фестивалю ми вирушили до «Лялиної світлиці», де нас гостинно зустрічала куратор фестивалю – етнолог, керамолог, історик, кандидат історичних наук, дослідниця традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців - Олена Щербань.
Тут, дві господині готували свої рідкісні види борщу. Ми мали змогу поспостерігати як відбувається процес приготування.
Господиням-учасницям допомагали у цьому волонтери із організації «Україна-світ», які прибули до Полтавщини із Італії, Польщі, Іспанії, а також інших областей нашої України.
Ще дві учасниці готували свої страви у «Старому хуторі», де і планувалась урочиста частина, довгоочікувана дегустація та презентація фільму АвтоЕтнографічна Експедиція – 2014 «Борщик у глиняному горщику».
Як і усі інші гості, ми покірно чекали на частування і щоб не гаяти часу, вирішили вивідати рідкісні рецепти особливих видів борщу. Ділимось і з вами:
«Борщ із сушеними грушами»
Інгрідієнти:
• Картопля (5-7 шт.)
• Морква (2 шт.)
• Цибуля (1 шт.)
• Буряк (1 шт.)
• Свіжа капуста (500 г.)
• Квасоля (1 стакан)
• Томатна паста (2 ст. л.)
• Сушені груші (500 г.)
• Рослинна олія
Приготування:
Замочити в холодній воді на ніч квасолю.
Спершу почистити моркву, цибулю, буряк. Цибулю мілко порізати. Моркву та буряк крупно потерти і вкинути в окріп. Почистити картоплю і порізати кубиками, теж вкинути в окріп. Цибулю трохи підсмажити на олії, додати томатну пасту і помішуючи потримати кілька хвилин. Капусту порізати соломкою і вкинути в окріп. Сушені груші облити кип’ятком. Коли борщ майже готовий, вкинути квасолю і груші. В самому кінці додати цибулю. Приємного смаку!
Довгоочікувана дегустація розпочалась о 13:00. Черга на борщ з’явилась в одну мить.
Ох і смачно ж було!
Борщ із рибою, із полуницями, із куркою, з свининою, із квасолею, із щавлем, із грушами – це ще не всі різновиди, якими дивували господині!
Після дегустації усім присутнім було запропоновано проголосувати за майстриню, чий борщ найбільше припав до смаку.
В результаті переможниць виявилось дві, їхніми особливими видами були борщ із грушами та з полуницями.
Вони отримали призи від організаторів та спонсорів заходу, але найбільше потішило господинь - визнання їхніх борщів найсмачнішими.
Окрім смачнючих страв, цей фестиваль був багатий і на інші розваги, ми старались спробувати їх усі.
І на коні катались, і ліпили з глини, адже Опішня славиться саме гончарством і насолоджувались українськими піснями у виконанні місцевих ансамблів та бандуриста.
Прошу зауважити, що фестиваль тепер буде щорічним!
То ж - до наступного року в Опішні!
Не пропустіть, щоб потім не шкодувати...
Додати коментар

Коментарі до статті можуть залишати тільки зареєстровані користувачі сайту, скористайтесь, будь ласка, посиланнями нижче для того щоб залишити свій коментар.

Немає коментарів:

Дописати коментар