четвер, 24 липня 2014 р.

http://dolesko.com/spip.php?article627

https://www.facebook.com/events/317478138434462/permalink/317594785089464/
Перший всеукраїнський Фестиваль «Борщик в глиняному горщику»

17-07-2014
Автор: Плиско Олексій
16 серпня 2014 року
Місце проведення: Полтавська обл., Зіньківський р-н, с. Опішня,
Гостинний двір «Старий хутір», вул. Ватутіна, 30, Салон-студія «Лялина Світлиця»,
вул. Партизанська, 19

Візитівкою народної кулінарії без перебільшення можна назвати червоний, затовчений сальцем пахучий БОРЩ. А якщо пригадати борщик бабусин – щойно з печі, з глиняного горщика… Отож, метою Фестивалю є вивчення традицій, правил приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення, популяризація і реанімація культурних традицій Полтавського регіону.

Куратор – етнолог, керамолог, історик, кандидат історичних наук, дослідниця традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців – Олена Щербань.
Кулінарна програма фестивалю покаже найкращі автентичні зразки справжнього борщу Полтавщини, приготованого жінками з Зіньківського району, в опішнянських глиняних горщиках в печі. Усе це відбувається в традиційних давніх садибах Опішні, наповнених предметами народного побуту ХІХ – ХХ століть.
Перед фестивалем було здійснено і створено унікальний короткометражний етнографічний фільм про експедицію населеними пунктами Зіньківського району Полтавської області. Презентація фільму відбудеться на самому фестивалі борщу.
Також було опитано кількасот респондентів, у яких зафіксовано рідкісні рецепти приготування борщу в глиняному горщику. Тим самим – врятовано їх від забуття. Оскільки, як виявилося, в жодному селі Зіньківщини вже кілька десятиліть таким чином борщ не вариться. Модернізація теплотехнічних споруд і посуду призвела до полегшення, спрощення життя місцевого жіноцтва. Але разом з тим – позбавила нас можливості споживати смачні, корисні й екологічно чисті страви з печі.
«Що стосується кулінарної концепції фестивалю, то вона спирається на полюсний принцип подання кулінарії – з одного боку, це автентика, з іншого – робота сучасного покоління господинь», - відзначила Олена Щербань.
Пропонується новий підхід до самої фестивальної традицїї щодо демонстрацїї кулінарії, а саме: аутентичні борщі будуть готуватися в притаманних для Зіньківщини «варистих» печах і тільки з екологічних продуктів.
Сподіваємося, що кулінарна фестивальна традиція в Опішні набуде обертів не лише по відродженню стародавньої рецептури даного регіону, а також популяризації екологічного продукту на всеукраїнському і міжнародному рівнях.

Немає коментарів:

Дописати коментар