четвер, 22 травня 2014 р.

Піч - дому господиня / Oven - home housewife

Ой же й гарна річ - в хаті ПІЧ 

Всі захоплюються видивом, коли піч палає, коли в піч або з печі пиріжечки виймають, горщечки з борщечком чи кашкою сунуть, а чи короваї весільні ставлять... А  як ту піч розпалити, та натопити, щоб вариво-печиво не підгоріло і сирим не лишилося??? Тут, як і в усьому ділі, до млина ще й вітру треба. Мені ці моменти дуже цікавими видаються, не втрачаю нагоди розпитати, а коли особливо щастить - ще й піддивитися як же ту піч топлять справжні ХАЗЯЙКИ. 

http://petrykivkapaint.livejournal.com/4104.html
Трошки про українські печі
 Всім відомо що піч це дуже важлива скадова української хати. Саме піч була мірилом багатства її власника. Чим біліша та пишніша піч, тим поважніший та багатший пан. Також існувала традиція розписування печей, не тільки в центральній Україні, але й по всій її території. Але найгарніше розмальовували печі звісно ж у Петриківці. 


Так майстрині петриківського розпису розробляли нові способи та форми розписування печей.


Ось сама Тетяна Пата, засновниця першої школи петриківського розпису, на фоні власноруч розписаної печі.


А цю піч розписував сам Василь Соколенко, знаходиться вона в його садібі-музеї.




А це власноруч  модель печі, з традиційним петриківським розписом, відтворена учнями Петриківської неповної загальноосвітньої школи, яка знаходиться в шкільному музеї.



А  як вам ця піч? Нещодавно в Києві відкрився ресторан національної української кухні. Ну звісно ж не обійшлося без розписаної печі. Дуже помпезно та дуже гарно, особливо нарита галявина біля печі)



Ну і звісно ж не обійшлося без печі намальованій на папері. Автор Бай Л.Т.


Ось така невеличка підбірка печей з петриківським розписом.


Немає коментарів:

Дописати коментар