Опішня у давнину розташовувалась на перехресті двох
важливих торгівельних і комунікаційних магістралей. Десятки тисяч мандрівників
проїжджали і проїжджають нині її вулицями, зупинялися, харчувалися. Славилося містечко
своїми кухарями, наїдками та напитками. Хтось-то спеціально приїздив, щоб
спробувати маринади щонайліпших опішнянських господинь. „По ярам и буеракам”
Опішного, „покрывая склоны оврагов и холмы своей зеленью” розташовуються розкішні сади. Принаймні з другої
половини XVIIІ століття в них пестили-ростили
яблука, груші, вишні, дикі персики, абрикоси (морелі), терен, чорну, білу й
червону смородину, малину, агрус, барбарис, ожину, полуниці, суниці, горобину,
бузину й шипшину…. Принаймні з середини XVIIІ століття садові плоди стали візитівкою торгівлі
Опішного. Якщо яблука без попередньої обробки можна було
транспортувати на далеку відстань, то сливи продавали переважно соленими чи
гніченими – „перетвореними на чорнослив”. Вічний "пам’ятник" опішнянським сливам зладнали
класики української літератури. Першим, Іван Котляревський в «Енеїді», назвавши
їх серед подарунків царя Латина Енею... Григорій Квітка Основ’яненко у «Пані
Халявському» згадав про їхню присутність, навалених «горами», на старшинському столі. А також про те, що батько
головного героя «с большим трудом
доставали из Опошни прививок плодовых и
сами своими руками и окулировали». Про опішнянські сливи Панас Мирний писав: „добре знайомі на Полтавщині Опішнянські
сливи. Сливи ті з породи венгерок, або, як тут (та й краще ж) зовуть їх,
угорок, великі, м’ясисті і пригодні для солива... Її кожен знає. Знає й її
людей високих, моторних, що з здоровенними бочками солоних слив роз’їжджають
усюди по ярмарках...”.
Цього року, коли опішняни зберуть урожай, загнітять і
посолять садовину, Міжнародний туристичний комплекс Гостинний двір «Старий
хутір» розпочне унікальний проект «Гастрономічна осінь». Щотижня наші кухарі, співпрацюючи з партнерами-науковцями, будуть готувати
унікальну опішнянську страву, за рецептами кінця XVIIІ-ХІХ століть.
гарбуз печений із яблуками
коржики домашні з горіхами |