пʼятницю, 18 травня 2012 р.

Василь Омеляненко: майстер-клас / Vasil Omelianenko: Master Class

Майстер-клас для правнучат від МАЕСТРО опішнянської глиняної іграшки Василя Онуфрієвича Омеляненка 
Василь Онуфрієвич Омеляненко - 1925 року народження, опішнянський гончар, Заслужений майстер народної творчості України,  член Національної спілки художників України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат Всеукраїнської премії імені Данила Щербаківського, лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка.

Впродовж 1950-1985 років працював в опішнянському заводі «Художній керамік» гончарем, а пізніше майстром творчої лабораторії.
 В 1956 році Василь Омеляненко на виставці в Брюселі отримав першу премію за твір «Баранчик».
На початку 1960-х років почав виставляти свої роботи на виставках декоративно-ужиткового мистецтва. Майже на всіх із них представлені керамічні твори відзначилися нагородами. Неодноразово був лауреатом республіканських та всесоюзних художніх виставок, конкурсів, фестивалів. Керамічні твори майстра широко представляли народне мистецтво України на молодіжних виставках. Вони зайняли почесні місця в найбільших та найпрестижніших музейних зібраннях Європи та Америки.
У творчій роботі віддає перевагу декоративній зооморфній скульптурі: виготовляє традиційний для Опішного зооморфний посуд у вигляді левів, баранів, козлів.
В 1976 році - Заслужений майстер народної творчості України.
Василь Онуфрієвич Омеляненко у 1989 році взяв участь у творчому практикумі народних майстрів-гончарів, що проходив у рамках І Республіканського симпозіуму гончарства  в Опішному.
У 1995 році - лауреат премії імені Данила Щербаківського.
У 1999 році - лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка.
У 1997 році учасник першого Всеукраїнського симпозіуму монументальної керамічної скульптури «Поезія гончарства на майданах і в парках України», де отримав ІІ премію за твір «Лев при двох головах».
Твори неперевершеного МАЙСТРА зберігаються в фондових колекціях Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, музеях  Києва, Санкт-Петербурга, Москви та приватних колекціях.
Василь Онуфрієвич - активний учасник різних мистецьких акцій.

















старається маленьке правнуча - Богданчик Щербань






















Немає коментарів:

Дописати коментар