вівторок, 3 січня 2012 р.

Різдвяні традиції Опішного / Christmas traditions Oposhnoe

Різдвяні канхвети
"Різдвяні пряники" та канхвети по-опішнянськи
У Опішному, Глинську, що в Зіньківському районі Полтавщини, напередодні Різдва Христового була досить поширена традиція виготовляти «різдвяні пряники» у вигляді баринь, вершника на конику, коників та півників. Я дозволяю собі називати їх "ляльками з тіста". Тішуся з того, що на опішнянському недільному базарі, а також у будні дні біля автостанції, у передріздвяні дні дотепер можна купити ці особливі, виготовлені по-опішнянськи різдвяні пряники і канхвети. Цими смачними солодощами колись дарували малих хрещеників. Дівчаткам - барині, хлопчикам - вершників на коні.
Опішнянин Микола Пошивайло пригадав: «Пряники дарили по одному. Вершники називали «сідачки». Коли подарували – полежить, а тоді краску пообдираєш і їси».
Окрім пряників хрещені батьки дарували дітям різдвяні канхвети з китицями. Ці опішнянські солодощі, приготовані з цукрового добре увареного сиропу, роблять у вигляді паличок, які обмотують смужками кольорового паперу.
Щоб приготувати смачні різдвяні пряники, можна скористатися таким рецептом тіста:
500 грамів борошна
150 грамів меду
200 грамів цукрової пудри
2 яйця
2 ч. ложки розпушувача
80 грамів масла
Мед, цукор і яйця розтерти впродовж 15 хвилин. Розпушувач і борошно змішати разом і поступово додавати у розтерту суміш. Наприкінці додати розтоплене масло і добре вимісити. Тісто поставити на одну добу в холодильник. Розкачати тісто товщиною 1- 2 см., змастити розтертим жовтком і випікати 15 хв.



Немає коментарів:

Дописати коментар