четвер, 22 грудня 2011 р.

Для чого призначена ця глиняна посудина? / What this vessel?



Як Ви думаєте, для чого призначена ця посудина? 
Для запікання м ясних паштетів?








6 коментарів:

  1. Навіть не питання, що вона виготовлена на замовлення. Перше що спадає на думку - ємність для зберігання мощей (варто шукати аналогії). В побуті ж виглядає не функціонально, ніжки вказують на те, що посудина потребувала окремого місця та відносного "спокою", щоб їх не повідбивати). Подібних речей не бачив навіть в землі, не траплялось нічого пласкішого за кахлі).

    ВідповістиВидалити
  2. А якщо цю посудину використати у якості форми для запікання паштету в печі?

    ВідповістиВидалити
  3. Леонид Мачулин: питання некоректне, бо не вказано матеріал, з якого зроблен посуд. Але з вигляду, начебто, щось на зразок "утятниці" )))))) тобто - "на роботу в пічь!"

    ВідповістиВидалити
  4. http://www.kiverci.info/2011/11/3-4.html, http://dnepr.info/news/photofakt/krest_dnepr, http://www.volynnews.com/news/society/do_lutska_pryvezly_moshchi_svyatoho_foto/ - і ще маса подібного). Звісно, приємніше думати про кухонний посуд, проте знову звертаю увагу на абсолютно не функціональні ніжки!, і виключну рідкість даної посудини. Починаючи з 20-х років минулого століття було досить природньо руйнувати церкви, в тому числі знищуючи залишки мощей. Не виключаю, що після тих подій посудина могла почати нове життя. Тут потрібна консультація з людьми уцерковленими, активними паломниками, що можуть підказати де трапляються більш дешеві керамічні раки для рядових святих).

    ВідповістиВидалити
  5. Ця посудина зберігається у Харківському історичному музеї.

    ВідповістиВидалити