середу, 1 червня 2011 р.

Опішнянський глиняний посуд у сучасній культурі харчування українців / Opіshnyansky pottery from suchasnіy kulturі harchuvannya ukraїntsіv

Глиняний посуд у сучасному вжитку 

Опішнянський осередок народної творчості найбільш відомий майстрами-гончарями. До сьогодні, з-поміж інших видів продукції, вони виготовляють традиційний глиняний посуд для приготування, подачі до столу та зберігання страв і напоїв. Опішнянський глиняний посуд розповсюджується, а значить і використовується  переважно за межами Опішного.
Дане дослідження здійснено з метою вивчення аспектів побутування опішнянського глиняного посуду в сучасній культурі харчування українців через досвід поширення його гончарями-виробниками. Досі тема пропонованої вашій увазі доповіді не була предметом спеціальних наукових досліджень. У світлі сучасних тенденцій розвою інтересу до національної культури, у тому числі матеріальної, зафіксований мною інформаційний масив видається актуальним для сьогодення.
Для збору необхідної інформації було складено запитальник із таких запитань:
1. Який посуд купують?
2. Який вид посуду користується найбільшим попитом?
3. Контингент покупців?
4. Для чого купують посуд?
5. Як вибирають?
6. Ціни на глиняний посуд?
7. Чи запитують покупці про різновиди посуду?
8. Чи скаржаться на якість глиняного посуду?
9. Чи питають про те, що і як готували в тому чи іншому виді посуду?
10.Чому у вас саме такий асортимент посуду?
11. Від чого залежить розмір виготовлюваного вами посуду?
12. Чи змінюється асортимент продукції впродовж року і під впливом чого?
13. Які вироби власного виробництва використовуєте в побуті?
З цими запитаннями я звернулася до опішнянських гончарів, які найбільше виготовляють глиняного посуду. Це Микола Варвинський, Олександр Шкурпела, Сергій Островний, Дмитро Громовий, Микола Пошивайло, Тетяна Діденко, Олена Мороховець, Наталя Городнича. А також до керівника місцевого підприємства «Гончарний круг» Михайла Задорожного, який безпосередньо бере участь у реалізації гончарної продукції.


Немає коментарів:

Дописати коментар