четвер, 26 травня 2011 р.

Про чорний глиняний посуд

Чорний глиняний посуд у культурі харчування українців
 Димлений, сірий, сивий, чорний глиняний посуд – від сріблясто-сірого до лискучо-чорного кольорів – один із найдавніших видів гончарства, що майже не змінив свій первісний вигляд після багатьох століть існування. Чорнолощеними глечиками, мисками, макітрами на Львівщині здавна славилися Гавареччина, Миколаїв, Потелич, Городок, Лагодів, Шпиколоси. Її також виготовляли на Полтавщині, зокрема в Котельві. Відомі центри димленої кераміки Волині ХІХ–ХХ століття: Кременець, Рокита, Залісці, Студенки, Дубечне; Житомирщини – Царівка; Рівненщини – Бегень, Грядки, Тучне, Рохань, Кобрин; Сумщини – Шатриша; Київщини – Плахтянка; Черкащини – Пастирське; Чернівеччини – Коболчин; Чернігівщини – Олешня.


Далі буде. 

Немає коментарів:

Дописати коментар