понеділок, 21 березня 2011 р.

Про глиняний куманець / On clay Kumanets

Який він, охтирський глечик? 
Згідно функціонального призначення, фігурний посуд - куманець  можна віднести до різновиду глечика.  Куманець, куман (Комишня, Опішне, Хомутець), куманчик (Полтавщина), київський глечик, глечик для горілки, охтирський глечик (на Сході України);  “колач”, “обарінок” (на заході)святковий, декоративний, ритуальний посуд, каблучкоподібної форми, з отвором посередині тулуба, і колоподібної на високій ніжці, з ручкою і носиком; використовувався для тримання та розливання міцних напоїв під час весілля. На куманцях відкритого типу часто поміщалися скульптурки людей, птахів (кобзар, лірник, крозак з люлькою, двоголовий орел). У цьому посудові подавали на стіл горілку.

В Опішні вироблялися розписані парадні куманці для свят.
Формою і вишуканістю декору відзначались гуцульські глиняні «калачі» – персневидний посуд, який зберіг у своїх формах багато архаїчних рис. Він складався із колоподібного «вичеревка», невисокої шийки, чотирьох низьких ніжок та двох чи чотирьох вушок з отворами, через які протягали шнурок чи ремінець. «Калачі» покривали білою поливою. Посуд подібної форми був поширений на Полтавщині, а також у Румунії та Угорщині (Smiszko M. Naczynia pierscieniowate. – Lud, t. 34. Lwow, 1936. – С.115, 119.). 
 Слово “куманець”, очевидно, походить від тюркського “кумган”. На сході цим словом називали високі посудини з довгими вертикальними носиками, які призначались для умовінь та зберігання води. Тому доцільніше шукати витоки не в назві, а в формі.
У ІІ тис. до н. е. перснеподібний посуд (аскоси) побутував на Кіпрі. 




Далі буде.



.

3 коментарі:

  1. Давно хотим купить старый куманець, но нигде не попадается. А можно ли купить почтой с Полтавщины? И как посмотреть и заказать?

    ВідповістиВидалити
  2. Как можно купить куманець? Были в Опошни и не смогли купить на рынке... Один стоя огромный и безумно дорогой :(((
    Виктор. Днепропетровск. 050 452 66 63

    Лена, может Вам будет любопытно :) Это то, что творит моя жена.
    http://www.liveinternet.ru/users/zapolara/

    ВідповістиВидалити
  3. "крозак з люлькою" -- помилка

    ВідповістиВидалити