середу, 16 березня 2011 р.

Опошнянские гончары

Опішнянські гончарі: Олена Мороховець
У сузір’ї молодшого покоління сучасних опішнянських гончарів своєособливе місце належить молодій, надзвичайно старанній та перспективній гончарці Олені Андріївні Мороховець.

Народилася Олена Безверхня 1 січня 1971 року в селі Кобринове, Тальнівського району, що на Черкащині, в родині трудящих колгоспників.
1989 року закінчила Кобринівську середню школу. Маючи художні здібності, багато малювала для різних потреб школи, а також для душі. Мріялося про вступ до художнього навчального закладу, але відсутність початкової художньої освіти стала цьому на заваді. Зі слів самої майстрині відомо, що свою професію обирала із запропонованих у періодиці оголошеннях про вступ на навчання. Цілком випадково натрапивши на оголошення про набір учнів у Опішнянську філію Решетилівського СПТУ №28, майже не вагаючись, вирішила їхати в Опішню. У цьому закладі здобула професію живописця, навчаючись впродовж періоду з 1988 по 1990 рр.
Впродовж з 1990 до 1998 року працювала малювальницею .а згодом гончарем на заводі "Художній керамік".
З 1998 року до 2003 - майстром та учителем гончарства Навчально-виробничої майстерні Державної спеціалізованої художньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів "Колегіум мистецтв у Опішні".
З 2003 і донині Олена Мороховець працює майстром , а тепер уже художником І категорії Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному.
Майстриня досконало володіє гончарною технікою та технологією. На гончарному крузі гончарює і традиційні опішняські види гончарних виробів (глечики, настінні тарелі, горщики, миски, квітники, куманці, тикви, іграшки) і свої ,авторські роботи, які створює на основі традиційних форм через призму власного світобачення та уподобань (набори посуд, зооморфні скульптури, вази).
Свою творчість  (та й саму себе) художниця характеризує так: "Працючи над своїми виробами, намагаюся створювати красиві, виважені, довершені роботи. На мою думку, сучасне народне мистецтво і повинно бути красивим, довершеним, естетичним. приносити відчуття легкості, радості, світла і теплоти. І, звичайно, ці роботи повинен бачити масовий глядач. Якщо люди отримали глибоке задоволення від перегляду робіт, то час затрачений на роботу не даремно. Якщо ж вироби залишили людей байдужими, то потрібно міняти професію. І так в буль-якій професії, незалежно мистецька вона чи ні, до своєї роботи потрібно ставитися відповідально".
Олена Мороховець взяла участь у І та ІІ Національних конкурсах художньої кераміки, що відбувалися під час Національних симпозіумів гончарства в Опішному в 2000 та 2001 роках.
Нагороджена дипломом за ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі народної іграшки (Київ, 2003).
Дипломом лауреата третьої премії в номінації "Народна кераміка" І Національної виставки-конкурсу художньої кераміки (Опішне, 2009).
Дипломом лауреата першої премії в номінації "Народна кераміка" ІІ Національної виставки-конкурсу художньої кераміки (Опішне, 2010).
Нині гончарка активно працює над створенням експонатів для майбутньої персональної виставки,  що теж відбудеться в Опішні у 2011 році....
У Опішні знайшла свою долю, народила і виховала сина.
Що ж, Опішня стала хоч і випадковим ,але вдалим вибором.



















3 коментарі:

  1. я очень поражон .я уверен что у вас есть еще болие совершенные работы.

    ВідповістиВидалити
  2. я уверен что у вас есть еще болие совершенные работы.

    ВідповістиВидалити