четвер, 27 січня 2011 р.

My Reeled doll or something that can make each




МАЙСТЕР-КЛАС: 
Моя Лялька-мотанка або про те, що може зробити кожен... 
Моя кукла-мотанка или о том, что может сделать каждый... 

Лялька-мотанка – справжнє мистецтво іграшки. Впродовж тисячоліть людство, наслідуючи Творця, окрім виготовлення з інших матеріалів (глини, тіста, соломи, лози, дерева, вовни, трави, сиру….) творить ляльки з тканини за своїм образом та подобою.
Народна лялька-мотанка без перебільшення є унікальним явищем традиційної культури українців. Вона своєрідно-оригінальна за способом виготовлення, складно-проста за декоративною палітрою і така ТЕПЛА… Оскільки народна Лялька з тканини була невід’ємною частиною селянського побутового середовища, пов’язаного з хліборобською працею та домашнім вогнищем, вона і в прадавні часи, і сьогодні є символом родючості, материнства та своєрідним оберегом. Превалювання жіночих зображень над чоловічими можна пояснити тим, що з жіночим образом з давніх часів асоціювалися уявлення про богиню родючості, праматір, берегиню домашнього вогнища та захисницю.
Чи доводилося Вам коли-небудь робити ляльки власноруч? Серед розмаїття сучасних ляльок народні ляльки з тканини (перш за все ляльки-мотанки) є особливим видом. Особливим насамперед тому, що зробити її дуже просто, кожен може змотати собі Лялечку, використовуючи при цьому свої працьовиті пальчики, тканину та нитки….
Спробую поетапно розповісти-показати абсолютно не приховуючи ніякісіньких секретів ЯК Я МОТАЮ СВОЮ ЛЯЛЮ-МОТАНКУ. Для роботи-забави потрібні:
1) гарний, спокійний настрій;
2) шматок (приблизно 20×20 см) приємної на дотик тканини будь-якого кольору, краще ситець вітчизняного виробництва;
3) нитки, краще муліне, дві котушки будь-якого кольору;
4) два шматки (приблизно 25×10 см) тканини, краще щільнішої за ситець фактури;
5) шматок тканини, щоб вирізати з нього хустинку для Лялі;
6) ножиці.
Шматок тканини (приблизно 20×20 см) скласти вдвоє «хустиною» і покласти перед собою. Взяти другий шматок тканини, тієї, що щільніша може бути, скласти її по довжині вдвоє чи втроє (як вийде) і скрутити (змотати) з неї «голівку». «Личко» повинне вийти гладеньким, рівненьким. Підняти один край складеної хустини і покласти «голівку», «личком» до себе, загорнувши його в тканину. Взяти кінчик нитки з котушки і обмотати нею «шийку», щоб зафіксувати «голівку». Після цього таким же чином змотуємо «тулуб-ручки» з шматочка тканини, що залишився. «Тулуб-ручки» краще зробити продовгуватими. Підкладаємо їх під тканину під «голівкою». Знову фіксуємо ниткою, тільки тепер уже на «талії». «Тулуб-ручки» зробити гарними і пишними. А тепер робимо спереду переплетення з нитки хрест-навхрест на «тулубі-ручках», закінчивши обмотуванням нитки знову на «шийці». Завести нитку з протилежного від «личка» боку і зверху покласти на ньому вертикаль. Так два рази. Тепер черга горизонталі. Теж два витки-мотки ниткою. Беремо кінчик нитки другої котушки і зафіксувавши його на «шийці» поряд (! Не зверху!) з «намальованими» вертикаллю і горизонталлю кладемо наступні вертикаль і горизонталь. Потім – знову першою ниткою, потім – знову другою ниткою і ось – вимальовується райдуга. Зафіксувати нитки на шийці. Нарешті відрізати їх і запхнути кінчики під намотану ниткою «шийку». Відрізаємо шматочок тканинки, краще яскравого кольору, і запинаємо Лялі хустинку. Пояс можна зробити з тонкої стрічки або чого завгодно. Фантазуйте! Можна примотати фартух, можна ще одну хустину Лялі накинути на «плечі», можна примотати ще одну спідничку…. Фантазуйте!!!
Сподіваюся, що все вийшло і ви тримаєте в руках не лише екологічну, але й духовну чистоту. Зроблена з любов’ю ваша Лялька-мотанка радуватиме своєю простою естетикою, надихатиме на нові творчі подвиги, додаватиме польоту фантазії та, сподіваюся, пробуджуватиме зацікавлення і прагнення до нашого, рідного народного мистецтва.
Відроджуймо своє!

2.02.2011 року.

P.S. У «Лялиній Світлиці» Олени-Олімпіади Скрипки-Щербань, що знаходиться в Опішні, в Полтавщині (Україна) можна замовити персональні та групові майстер-класи з виготовлення Ляльки-Мотанки лялькарки Олени Щербань. Майстриня розкриє секрети і деякі таємниці мотання своєї архаїчної Лялі за забутою технологією, ознайомить із символікою та колористикою. Всі охочі зможуть долучитися до давнього утаємниченого мистецтва та відчути себе частиною духовного процесу. Гостей приємно дивуватимемо опішнянською гостинністю, запашним чаєм із духмяних трав, що ростуть на семи опішнянських пагорбах, навчимо тістотворчим прабабусиним традиціям випікання ляльок-баринь-панянок із солодкого медового тіста, розповімо багато чого цікавого з життя-буття і традиційного побуду та календарно-обрядової культури опішнян і не тільки .... А ще варитимемо борщик у глиняному горщику, пектимемо паску, опішнянські пироги..... А ще фестивалитемимо, гарнесенько проводитимемо час із цікавими творчими Людьми.......
моб.тел.: 0661845061

 









Спасибо!!!!!



6 коментарів:

  1. Очень красивые украинские обряды! Ведь процесс изготовления такой куклы - это медитация. Погружение в себя, в глубинную мудрость своих предков.... Спасибо тебе, Солнце, за этот чудесный блог!!!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Ленусь, ты просто - МОЛОДЧИНКА!!!

    Ты у меня тут: http://www.formuseum.info/2011/02/11/krupa.html

    Обнимаю все ваше семейство!

    ВідповістиВидалити
  3. Дуже дякую за майстер- клас. Просто і класно.

    ВідповістиВидалити
  4. Буквально вчора бачила цей магічний обряд!
    Диво, та ї годі. Після побаченого, захтоіла зробити таке диво власноруч...А сама Майстриня так і зачаровуе своею інергією та завзяттям..якщо на Україні є такі Світлі люди, то все з нашою Ненькою буде горазд...добробуту на натхнення тобі Олено.

    ВідповістиВидалити
  5. Дякую тобі.Це мені пригодилося у школі.За цю ляьку мені поставили 12 балів.Це дивовижно!

    ВідповістиВидалити
  6. Олена, мені дуже сподобалась Ваша лялька, Ваш МК і Ви, як майстриня. Я кілька років займаюсь мотанками, але таку зустріла вперше. Ви не проти, якщо я поділюся Вашим МК з іншими майстринями? Звісно, з зазначенням Вашого авторства.

    ВідповістиВидалити